Starosielskie prezentacje

Starosielskie Prezentacje - Festiwal Kultury Staropolskiej

Festiwal Kultury Staropolskiej

Starosielskie Prezentacje – Festiwal Kultury Staropolskiej odbył się po raz pierwszy na 100 lecie Starosielc i okazał się wyjątkowym przedsięwzięciem upamiętniającym ważne dla społeczności lokalnej rocznice a przede wszystkim platformą prezentacji artystycznych lokalnych zespołów i zaproszonych gości. Idea prezentacji artystycznych jest zawarta w nazwie Starosielce – w której pobrzmiewa staropolskość, sielskość i związek z kulturą ludową oraz tradycyjną.

Edycja 2020

W związku z rokiem Stanisława Żółkiewskiego (1547-1620) z racji na 400 letnią rocznicę jego śmierci Festiwal nawiązywał do rycerskości staropolskiej. W ramach Festiwalu odbyły się następujące wydarzenia: W dniu 12 września (sobota) o godz. 10:30 odbyła się Msza Święta odpustowa (inaugurująca Festiwal) z oprawą muzyczną Schola Mulierum Sanctae Hedvigis oraz Schola Gregoriana Sancti Casimiri – podczas Mszy Świętej została wykonana Missa 2 in F Jakuba Gołąbka oraz chorał staropolski. Dnia 20 września (niedziela) o godz. 19:00 Koncert został wykonany Koncert pieśni rycerskich z okazji roku Stanisława Żółkiewskiego – Starosielskie Bractwo Śpiewacze Aula przy ul. Szkolnej – koncert z transmisją online. Finałem festiwalu był koncert z muzyką staropolską pt. “Corona Virginis Mariæ” Luthien Consort w kościele pw. św. A. Boboli – koncert z transmisją online 27 września.

Dotychczas zrealizowane edycje Starosielskich Prezentacji – Festiwalu Kultury Staropolskiej odbyły się z sukcesem frekwencyjnym po raz pierwszy w ubiegłym roku na 100 lecie Starosielc oraz jako kontynuacja działań w roku 2020 i okazały się wyjątkowym przedsięwzięciem upamiętniającym ważne dla społeczności lokalnej rocznice a przede wszystkim platformą prezentacji artystycznych lokalnych zespołów i zaproszonych gości. Realizacja wydarzenia wpisała się na stałe w życie lokalne mieszkańców a także plan działań Fundacji na najbliższe lata.

Zadanie zostało dofinansowane ze środków z budżetu Miasta Białegostoku.
Patronat medialny: Polskie Radio Białystok, Kurier Poranny, TVP 3 Białystok, Portal Promocji Kultury – PorAnima.pl

Edycja 2019

1 września 2019 (Niedziela) – 100 lecie poświęcenia Starego Kościoła w Starosielcach było o godz. 10:30 – Poświęcenie pamiątkowej tablicy a 10:30 – Uroczysta Msza Święta z dziękczynnym Te Deum z oprawą muzyczną Schola Gregoriana Sancti Casimiri oraz przy organach Karolem Jurgielewiczem. Po Mszy odbył się piknik na 100 lecie odzyskania Niepodległości przez Białystok i Starosielce w Auli przy ul. Szkolnej 2, o godz. 13:00 – Spektakl Muzyczny „Dzieci z naszego podwórka” – Słudzy Jej Królewskiej Mości o godz. 14:00 – Koncert – Potańcówka przy muzyce Kapeli “Miód na serce”. Po potańcówce, na skwerze przy byłym kinie Kolejarz o godz. 16:00 odbyły się Pokazy ułańskie rekonstruktorów. W dniu 12 września po Mszy Świętej odpustowej odbył się o godz. 19:00 – Koncert – “In dedicatione ecclesiae” z okazji setnej rocznicy poświęcenia kościoła pw. Najświętszego Imienia Maryi w Starosielcach w wykonaniu Schola Mulierum Sanctae Hedvigis oraz Starosielskiego Bractwa Śpiewaczego. W dniu 25 września odbył się koncert z okazji 100 lecia nadania praw miejsckich Miastu Starosielce, na którym wystąpił Zespół Jerycho Bartosza Izbickiego gościnnie wraz z wileńskim zespołem Ansamblis i grupą continuo – Aliną Rotaru na klawesynie i Dariusem Stabinskasem na wiolonczeli. Koncert “Bogarodzica” – continuo – polska pobożność w pieśniach i hymnach z XVII wieku przybliżył bogaty staropolski repertuar pieśni. Festiwal zakończył koncert w wykonaniu Męskiego Zespołu Śpiewaczego Schola Gregoriana Sancti Casimiri pt. „Cantus Mariales – śpiewy maryjne dawnych wieków (od XIII w. do XVI w.)” (7.10.2019).

Zadanie zostało dofinansowane ze środków z budżetu Miasta Białegostoku
Dofinansowano w ramach programu Kultura Interwencje przez Narodowego Centrum Kultury
Patronat medialny: Polskie Radio Białystok, TVP 3 Białystok